BUDNOST

Kristova Crkva sebe shvaća kao zajednicu koja živi iz
Krista, svoje Glave, u svijetu, ali ne od svijeta, koja očekuje njegov ponovni dolazak i njemu poravnava put. Ona je nositeljica i glasnica nade svijeta. Ova je nada osoba i ima ime “Isus Krist”.
Tko računa s tom nadom, računa s istinom o Kristovom ponovnom dolasku, s tom računicom moramo radikalno promjeniti svoj život.
Naš život se mora razlikovati od života onih koji vjeruju samo u ovaj svijet, biti katolik – kršćanin je velika odgovornost pred onim čija smo stvorenja i koji će ponovno doći kao ” Sudac”.
Crkva (mi) mora biti svjesna da stoji u sudbinskom zajedništvu s Kristom u odmaku od svijeta, ono što nam je potrebno jest shvaćanje da bi stalno trebali stajati na mjestu na kojemu su bili rani progonjeni kršćani.
Mi katolici moramo sebi posvijestiti i priznati kako živimo grešno u grješnomu svijetu i kako je prevelik naš udio u ovom stanju kakva je Crkva. Da bi jasno vidili svoj položaj u njemu i da bi postali istinski Kristovi svjedoci moramo se priznati odgovornima za nastalo stanje.
Blagi kršćani su najveća rana Crkve, neke rane i događaje prijašnjega vremena kršćani su tumačili kao sjenu Antikrista, zato u drugom stoljeću poslije Krista vjernicima se poručuje ” Bdijte nad svojim životom”, morate promjeniti svoje živote.
Bdjeti znači biti budan u vjeri, bdjeti znači ispravno vidjeti svijet i tumačiti njegove događaje, ključ za to je čitanje Svetog pisma i osluškivati njegov tihi glas u sakrementalnom životu.
Naša budnost za Kristov ponovni dolazak jedino se može održati u životnome zajedništvu s njime, to nam zajedništvo on nudi kroz riječ i sakramente.
Sakrementalno se zajedništvo s Kristom odnosi na svih sedam sakramenata, posebno na euharistiju, svetu ispovijed i sakrament ženidbe.
Euharistija, koju često nedostojno primamo uz to je i pogrješno doživljavamo kao neki obred ili kao tulum zajedništva, zapravo svi bi mi trebali prepoznati uskrslog Krista pod prilikama kruha i vina, i iz tog otajstvenog sureta probuditi svoju uspavanu duhovnost.
Sakrament pomirenja, ispovijed, liječi, obnavlja i pro-
dubljuje naše životno zajedništvo s Kristom. Stoga psihijatrija i tablete za smirenje ne mogu djelotvorno zamijeniti staru i potvrđenu kulturu savjesti sakramenta pomirenja.
Često ljudi krivo misle, a nisu rijetka ni razmišljanja poput ovih: “Ja se ne trebam ispovijedati jer nemam grijeha.”, “Zašto bih se morao ispovijedati svećeniku kad je i on čovjek kao i ja, grešan.”, “Svoje račune sređujem sam s Bogom, nije mi potreban posrednik jer se ispovijedam direktno Njemu.” Iz svega ovog ili slično rečenog, proizlazi da često puta nemamo dovoljno vjersko znanje o ovom sakramentu, pa ga mnogi doživljavaju kao nekakvu ljudsku odredbu i ponižavajući čin za današnjeg čovjeka. 
PROMISLI NA SVOJE GRIJEHE!
Danas posebno značenje ima i sakrament ženidbe. U njemu Krist bračnome i obiteljskome zajedništvu daruje nutarnju čvrstoću i životnost.
Time kršćanski brak i obitelj postaju žarište mira i plodnosti u društvu i otisak Božje ljubavi u njegovim stvorenjima. Sakramentalno posvećena obitelj također je živi spomen Krista u svijetu, a time i obitelj koja budno očekuje njegov ponovni dolazak.
Ženidbenim savezom, muškarac i žena vezuju se u prisno zajedništvo života i ljubavi. Bog Stvoritelj zasnovao je ženidbu i vlastitim je zakonima opskrbio. Po svojoj naravi ženidba je određena za dobro ženidbenih drugova i za rađanje i odgoj djece. Među krštenima Krist Gospodin uzdignuo je ženidbu na dostojanstvo sakramenta. Sakrament ženidbe znak je sjedinjenja Krista i Crkve. Ženidbenim drugovima daje milost da se ljube onom ljubavlju kojom Krist ljubi Crkvu.
Naš bi dom trebao biti Crkva u malom.Svi oni koji misle i koji smo mislili da možemo raditi što hoćemo…Pa i možemo. Ali posljedice su tu, što smo posijali sada žanjemo.

Sada je Crkva takva. Puna je dobrih i zlih. Ne slijedi ljude, nego Božju istinu. Htjednete li se povoditi za mnoštvom, nećete se naći među onim malim brojem što kroči uzenim putem.

Jedan odgovor na “BUDNOST”

  1. E odličan ti je tekst. Evo ne stignem ih sve pročitati kojom brzinom ih izbacuješ. Ali dobro, i kod mene će se srediti situacija ubrzo. Kristina mi je prodisala, ojačala i s mamom je. Hvala na molitvi za nju.

    Liked by 1 person

Napravite svoju stranicu s WordPress.com
Započnite
%d blogeri kao ovaj: