Tehnološka Eva i avatar spasitelj

Tekst, nastao kao odgovor na mise preko YouTube kanala “Nova Eva” i istoimenoj mobilnoj aplikaciji.

Danas bi neki htjeli vjeru svesti na subjektivno, privatno i virtualno iskustvo. Vjera se, međutim, uvijek događa u zajednici Crkve jer Bog se tu otkriva u punini i daje se sresti onakav kakav uistinu jest.

Draga aplikacijo, drago mi je što smo se upoznali, malo sam istraživao pa su mi izvori rekli o tebi sljedeće; aplikacija je i primjena, uporaba, PRIŠIVANJE jednog materijala na drugi, a u informatici aplikacija je primijenjeni program. No, prema Hrvatskom enciklopedijskom rječniku aplikacija je i PROVOĐENJE U PRAKSI, upotrebljavanje u praktične svrhe. Prema nekim rječnicima aplicirati znači i namjestiti, staviti, metnuti, upotrijebiti, dati (na primjer lijek), koliko vidim ti si jedna stvarnost koju nazivaju virtualna stvarnost, pa stoga nisi nikako praktična nego zamjena za praktičnost, i kao takva si lažna.
Draga aplikacijo ti si tehnološka dogma i umjesto kršćanskog univerzuma nudiš nam se kao profil iza kojeg stoje nepoznata lica koja su danas postala otpadak i to upravo nije u skladu sa temeljnim istinama Svetoga pisma.
Retoričko pitanje draga aplikacijo, zar se ti ne slažeš sa Svetim pismom? “”Meni postavljeno pitanje; naši biskupi nam kažu jedno a Vi drugo. Ne slažete se s HBK? (Hrvatska biskupska konferencija)””…
Draga aplikacijo ti ne možeš svladat udaljenost, niti si sposobna stvoriti blizinu srca jer nemaš srce, tu prazninu ne može nadomjestiti nitko pa ni odredba HBK-a, dokazi su sakramenti kojima ti prkosiš, a sakramenti su najveća milost koju ti degradiraš, sakramenti moraju biti fizički blizu. Ne može se ispivijedati putem telefona. Ne može se telegrefirati Tijelo Kristovo. Kod tebe draga aplikaciju jedno može, drugo ne može. Jer ti draga aplikacijo ne poznaješ zajedništovanje osoba, kao i prisutnost jednog prema drugom u uzajamnosti i darivanju lica. Draga aplikacijo ti si tehnološka tvorevina i laž. Draga aplikacijo mi katolici nismo Jehovini svjedoci, koji su željni brošura mi smo željni poslanika i Božije prisutnosti ” Riječi koja je tijolom postala “!
Poslaništvo nema za cilj staviti ljude u službu dogmi i sakramentima, nego staviti dogme i sakramente u službu ljudima, draga oplikacijo zar se ti protiviš dogmi, doktrini katoličkog nauka.!?
Ne umišljaj si aplikacijo, da sa zaslonom možeš obuhvatiti svijet i srca, tamo gdje treba prebivat Logos koji postade tijelo, ti od njega praviš performansu jednog računalnog programa i još si umišljaš da si svemoguća.
Draga aplikacijo, spasenje ne poznaje masu kojoj ti hrliš, kršćanstvo isključivo poznaje pojedinca, Krist nije spasio i ne spašava čovječanstvo, on spašava pojedinca. Njogovo obećanje ide do osobnih imena u susretu, pogledu oči u oči, i snažnim osobnim dodirom (Lk 10, 20).
Draga aplikacijo puno bi se togla moglo pisati, za kraj imam još jedno pitanje jesi li skenirala apostolsku pobudnicu pape Franje ” Evengelli gaudium “? Ili ti je promaknuo odlomak u kojem daje popis naših svjetovnih stajališta, kao upornih glava nakazne hridine;
Kod nekih ljudi primjećujemo razmetljivu brigu za bogoslužje, učenje i ugled Crkve, ali ne pokazuju nikakvu brigu za STVARNO ucjepljivanje evanđelja u Božji narod i konkretne potrebe sadašnjeg trenutka…Kod drugih se ista duhovna svjetovnost krije iza očaranosti društvenim ili političkim postignućima ili slavohlepnosti sposobnošću postizanja zavidnih praktičnih rezultata ili pak opsjednutosti tečajevima samopomoći i samoostvarenja. To se može pretvoriti i u brigu za pokazivanje u javnosti,…to se može očitovati i u meneđerskom funkcioniranju zaokupljenom statistikama, planiranjima i ocjenjivanjima, od čega glavnu korist nema Božji narod, već prije svega Crkva kao organizacija. U svim tim slučajevima ZNAK Krista utjelovljenog, raspetoga i uskrslog nije vidljiv, stvaraju se elitne “profilne virtuoze” , ne čine se nikakvi napori u traženju onih koji su se udaljili od Crkve ili golemog mnoštva onih koji žeđaju za Kristom. ( Evegelii gaudium).
Odakle dolazi nepostojanje evanđeoskog žara, nebriga za STVARNOST, za apliciranje i ucjepljivanje u Božji narod a ne ekran. Sve to proizlazi iz kukavičluka samodopadnosti, zle volje, od niskoće srca, lošeg opravdanja za specifično vrijeme i dvosmislenih poruka od vrha do dna.
Ti si aplikacijo sami prijezir prema bitstvu kršćanstva i ti si čisti tehnički proizvod svjetovnosti i kontradiktornosti, ti si odvojenost poruke.
(Mt 23, 3-4).

Korak koji je II Vatikanski Koncil napravio prema modernom svijetu, za mnoge znači radosno uranjanje u svijet. Protivno od toga, rekao je Benedikt XVI, utjelovljenje u Novom zavjetu moguće je shvatiti jedino u svjetlu muke i uskrsnuća.

Napravite svoju stranicu s WordPress.com
Započnite
%d blogeri kao ovaj: