TEŠKI GRIJEH

DAN DOLAZI

Kako je strašan promašaj kada učiniš teški ili smrtni grijeh! Bogu tim činom okrećeš leđa! Njemu koji te stvorio i koji ti je udijelio tolike blagodati. Prezireš njegovu milost i prijateljstvo. Nagrđuješ i strašno unakazuješ svoju dušu i pripravljaš si kazne za Dan suda – jer si grijehom presjekao vezu s Izvorom života.

Onaj koji tako griješi, govori svojim postupkom Gospodinu: »Otiđi daleko od mene, ja ne ću slušati tvoje zapovijedi, ne ću živjeti u tvojem prijateljstvu, tvoji sakramenti me ne zanimaju. Ne zanimaju me ni tvoje nagrade u raju. Više mi se sviđaju užitci, robovanje strastima i svojoj sebičnosti, volim se osvećivati onomu koji me uvrijedio, pristati uz loše razgovore, gledati one nemoralne slike i filmove, nazočiti nečednim prizorima, krasti, lagati, varati, pronaći lažna svjedočanstva protiv drugih, dopustiti lijenosti pobjedu te propustiti i odgađati sakramente, trošiti uludo vrijeme i ne ispunjati svoje dnevne obveze, zle misli ili opake želje; vjerovati u novac, svoju sposobnost, lažnom protestantskom nauku, horoskopu ili lažima opsjenara, itd….

Možeš li zamisliti veću zabludu nezahvalnosti od ove: odreći se prijateljstva Stvoritelja koji nas neprestano pomaže? I to je doista ono što činiš kada griješiš. Koliko je velika naša nezahvalnost prema Bogu kada griješimo, vidi se bolje kada shvatimo kako se u grijesima služimo darovima koje nam je Bog dao. Bog te obdario s pet čudesnih osjetila: vid, sluh, dodir, mirisi okus.
Darovao ti je ruke i noge, srce i razum.
Služe li ti svi ti darovi za vrijeđanje svoga Stvoritelja?

On ti može ponoviti ono što reče po proroku: »Što bi ti još mogao učiniti, a da ti nisam učinio«? (Ps) Stvorio te je iz ništa i dao ti sve što imaš, a sada se stidiš i ne ćeš se pokloniti svome Bogu i zaboravljaš ga po čitave dane? Tvoji te grijesi vuku u vječnu osudu. Sam Sin Božji umro je razapet na križu kako bi te spasio i prolio je svu svoju krv za tebe, i ti se ne sramiš i bez stida ga vrijeđaš? Tko ne bi osjetio u srcu ganuće nad tolikom nezahvalnošću prema tako dobrome i velikodušnome Bogu koji nas i dalje neizmjerno ljubi, iako smo tako bijedna stvorenja?
Moraš razmišljati o tome, kako je Bog krajnje milosrdan i dobrohotan i kako je veoma uvrijeđen kada ga grijesima rastužujemo. On je rekao Mojsiju na Sinaju: »Ja sam velikodušni Bog, bogat milosrđem te opraštam grijeh, ali ga ne ostavljam bez kazne.
Promisli koliko si vremena živio u grijehu. Što više živiš u grijehu, toliko više izazivaš i umnažaš srdžbu Božju protiv samoga sebe. Zato se moraš bojati kako se ne bi ispunila u tvojoj duši strašna istina Svetoga pisma: »Njegovi su grijesi prevršili svaku mjeru, i sada ću tražiti račun o njegovim zloćama. Moraš razmatrati riječ koja je napisana za tebe u (Ps 95 7,8): »O da danas glas mu poslušate: ne budite srca tvrda.
Ne može se umanjiti milosrđe Božje niti
vruća Božja želja da ti oprosti, ali može ti uzmanjkati vrijeme i potrebni čas u kojem ćeš moliti za oprost da bi popravio svoj grješni život.

Pamti, kako ne zaslužuje milosrđe onaj koji
stalno zlorabi milost koja mu se nudi.                      


Koliko ih ima koji su živjeli u grijehu, nadali se pokajanju na kraju života, ali stigla ih je nagla i nepripravna smrt, izmaklo im je vrijeme u kojem bi sredili pitanja svoje savjesti i svoje duše! A gdje su sada?
Kamo se drvo nagne, na onu stranu pada. Ako se naginješ prema Božjoj ljubavi i dobrim djelima, past ćeš u pravcu spasenja. Ako se naginješ prema grijehu, past ćeš u vječnu propast.
Promisli što će se dogoditi ako nastaviš griješiti. Možda ti nedostaje samo jedan grijeh – smrtni grijeh – i da se napuni i dopuni mjera tvojih grijeha do koje te čekalo Božje milosrđe i njegova strpljivost. Ako učiniš ovaj grijeh, planut će Božja srdžba i ošinut će te poput groma kazna koju ne možeš niti zamisliti. Stoga nas opominje (Ps2,11-12):*Služite Gospodinu sa strahom, s trepetom se pokorite njemu, da se ne razgnjevi te ne propadnete na putu, kad uskora plane srdžba njegova*.

U Otkrivenju se “Babilon” naziva središtem djelovanja i moći Antikrista, velike bludnice. Danas toliki pripremaju vlastiti put propasti zbog bludne pohote i naročitim savezom proždrvljivošću i ugađanjem nepcu, tko  tako griješi duhovna ga tromost obuzima, ostaje u oholosti i taštini. (Mt 5,28). Dolazi jeza i strahota posljednjeg vremena, dok ga Antikrist uz pomoć liberalnih katolika i protestanata tumači kao normalno društveno stanje mnogi spavaju i podilaze ovoj praksi raskalašenosti kao djeca svijeta, (Fil 2,14-15).  Na kraju će biti samo dvoje; teški grijeh i odbačenost ili spašenost. Otajstvo bezakonja već je na djelu, Antikrist ima slobodne ruke i svakim smrtnim grijehom priprema put vječne propasti. (Fil 3:19)

Napravite svoju stranicu s WordPress.com
Započnite
%d blogeri kao ovaj: