ČETRNAEST POSTAJA KRIŽA

PRVA POSTAJA – Isus je osuđen na smrt.

Gospodine, daj mi snage i hrabrosti da branim nevine.

Pilat mi je rekao kada i kako ću umrijeti. Možda nećete dobiti taj blagoslov. Nećete imati Pilata koji će vam reći mjesto, vrijeme ili okolnosti vaše smrti. Ipak stojite osuđeni na smrt jednako sigurno kao i ja. Bilo vam je suđeno umrijeti u trenutku kad ste začeti. To je dio biti čovjek.Mislite li na to vrlo često? 

Matej 27: 19-26

DRUGA POSTAJA – Isus je stvoren da nosi svoj križ.

Gospodine,, daj mi milost i snagu da te volim više od bilo koje zemaljske stvari ili osobe.

Križ instrument patnje i smrti navučen je na mene. Trebam li proklinjati ovu tešku drvnu građu i one koji su je položili na mene? Ne. Križ nije ni loš ni dobar. Sam tvoj odgovor određuje hoće li biti otkupiteljski ili destruktivan, koristan ili bezvrijedan …Morate nositi instrumente vlastite patnje i smrti. 

Ivan 19: 16-17

TREĆA POSTAJA – Isus prvi put pada.

Gospodine, pomozi mi da odbacim sebičnost i oponašam tvoju velikodušnost u ljubavi u svemu što radim.

Ne trebaju vam uspjesi da biste privukli pažnju moga Oca. Kad uspijete, to je ionako zbog njegove milosti. Dakle, ono što biste držali kao svoje, sve je već njegovo. Moj Otac želi tebe, a ne tvoje uspjehe. Past ćete i ako se previše trudite da biste uspjeli sami. 

Izaija 53: 1-3

ČETVRTA POSTAJA – Isus susreće svoju žalosnu majku.

“O Utjelovljena Majko Riječi, ne preziri moje molbe, nego me u svojoj milosti usliši i odgovori mi.”

Imate li tendenciju izbjegavati svoje najmilije, a oni vas trebaju u kriznim vremenima? Zašto čekati smrt ili očaj da biste se „upoznali“ sa svojim voljenima? 

Tužaljke 1:12

PETA POSTAJA – Šimun iz Cirene pomaže Isusu da nosi svoj križ.

Gospodine, udovolji nam želju da pomognemo onima koji trebaju našu pomoć.

Morate naučiti, kao što je i Šimon naučio, da život nije pravedan ili pošten – pa čak ni predvidljiv. Zapanjit će vas i križevi nabijeni na vas kad ih najmanje očekujete. Ne smijete provesti život tražeći “razloge” za svoje križeve. Možda nikad nećeš saznati do svoje smrti.

Luka 23:26

ŠESTA POSTAJA – Veronika briše Isusovo lice.

Gospodine, pomozi mi da te volim sve više i više.

Nikad ne znate kada će neki čin dobrote koji učinite biti posljednji koji će neka osoba doživjeti. Pomislite na to kad se uhvatite kako kažete da ste prezauzeti da biste pomogli drugima. Biste li mi obrisali lice? Kako možeš reći da bi to učinio kad si ignorirao tisuću lica? Ljubaznost se uči. 

Psalam 17:15

SEDMA POSTAJA – Isus pada drugi put.

Gospodine, oslobodi me poroka u svakodnevnom životu.

Na vašem zemaljskom putu postoji duboka lekcija za vas. Trenutačna sreća ne znači da je borba gotova. Ako stvari izgledaju ružičasto, budite oprezni. Možda ćete još teže pasti. I dobro i loše prolazno je. Ne računajte na dobra vremena u ovom životu. Ne računajte ni na što osim na darove vjere i nade moga Oca.

Izaija 53: 4-6

OSMA PISTAJA – Žene iz Jeruzalema plaču nad Isusom.

“Gospodine Isuse Kriste, Sine Božji, smiluj mi se grešniku.

Ne želim vjersku praksu zbog nje same. Doista, kada se vjerske prakse provode bez razmišljanja, one nisu od pomoći. Gnušam se vjerskih rutina kad postanu način da izbjegnem vašu duboku osobnu predanost meni i mom Ocu. Ponekad je bolje šutjeti, izliti svoje srce tamo gdje nitko ne može čuti, nego javno izvikivati ​​molitve. Kad znate za kime plačete, onda dođite na Kalvariju.

Luka 23: 27-31

DEVETA POSTAJA – Isus pada treći put.

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, smiluj nam se.

U ovom zemaljskom životu ne možete postati poput mene u mnogim stvarima. Ne možete imati svetost koju ja imam. Ne možete imati znanje koje ja imam. Ne možete imati mudrost koju ja imam. Ali možete postati poput mene u ljubavi i ljubaznom prihvaćanju koje pokazujete upravo kad ste najslabiji i bespomoćni.

Izaija 53: 10-11

DESETA POSTAJA – Isus je lišen svoje odjeće.

Gospodine, daj mi milost poniznosti pred poteškoćama.

Odjeća je vrlo osobna. Instinktivno biste se oduprijeli da vam ju otmu. Ipak je odjeća dio vašeg vanjskog ja, i simbol tog vanjskog, površnog ja, a ne vašeg duha. Što se više držite svog površnog sebe, to više omotavate slojeve odjeće oko sebe koji će jednog dana trebati biti skinuti. Vaša smrt bit će kraj vašeg ega i svih ostalih carstava koja ste gradili tijekom svog života.

Matej 27: 27-31

JEDANAESTA POSTAJA – Isus je prikovan za križ.

Gospodine, daj mi milost da volim druge kao sebe.

Nikada ne smijete podcjenjivati stupanj patnje bilo koje od svoje braće ili sestara. Nitko nije trpio više boli od mene. Ali bol nije bila glavna stvar. Patnja je bila. Moja je patnja bila beskrajna.

Luka 23: 33-34

DVANESTA POSTAJA – Isus je razapet na križu i umire.

“Ne uvodi nas u napast, već nas izbavi od zla.”

Kad padneš u teškoće, učini ono što sam i ja učinio. Viči svoju muku izravno mom Ocu. Žalite mu se do posljednjeg daha, kao i ja. Vaša će žalba postati molitva, baš kao i moja … i moj Otac će vas čuti i odgovoriti vam.

Luka 23: 44-49

TRINAESTA PISTAJA – Isus je skinut s križa
u naručje svoje majke.

“Moli za nas grešnike, sada i u času naše smrti”

Budite sa mnom u tihoj iskrenoj molitvi barem jednom dnevno svaki dan – i bit ćete na putu da postanete vjerni učenik.

Luka 23: 50-53

ČETRNAESTA PISTAJA – Isus je položen u grob.

Gospodine, povećaj mi nadu.

Uvijek sam posuđivao stvari, od samog početka svog utjelovljenja. Posudila sam Marijinu utrobu za svoje začeće. Posudio sam jaslice kao krevetić u Betlehemu da bih se rodio. Posudio sam Petrov brod za propovijedanje. Posudio sam magarca za jahanje kad sam došao u Jeruzalem. Posuđivao sam kruh i vino kako bih se tijelo pokrenulo i krv tekla u povijesti. Posudio sam trnje, drvo i nokte da bih otkupio svemir. Zašto bi moj pokop trebao biti drugačiji?

 Bit ćeš moja kruna bodljikava, bit ćeš moja oštrica koplja. Bit ćeš moje tijelo, ogoljeno. Bit ćeš moj leš, pokopan.

bit ćete moja braća i sestre, uskrsnuli. Netko na život vječni netko na drugu smrt. BIRAJ

Ivan 19: 38-42

Izabrali smo civilni stožer “WHO” put koji vodi do duhovne smrti, prepoznajemo milost križa koja nas je otkupila da zajedno trpimo za Krista, za cijelo pokvareno čovječanstvo i mlako kršćanstvo . Pomozi nam Gospodine da odgovorimo na tvoju ljubav povećanjem vlastite vjere, nade i ljubavi. 

Napravite svoju stranicu s WordPress.com
Započnite
%d blogeri kao ovaj: